Medové včelaření

  • Včelařský kurz začátečníci
  • Včelařská přípravka
  • Ohlasy na včelařský kurz 
  • Kontakt
  • Včelařský kurz začátečníci
  • Včelařská přípravka
  • Ohlasy na včelařský kurz 
  • Kontakt

Jak ztekutit med

Nejen včelaři, ale i mnoho spotřebitelů medu ví z vlastních zkušeností, že některé druhy medu tuhnou rychle.

Některé po určité době a některé neztuhnou nebo nezkrystalizují vůbec. Nemá to nic společného s přidáváním cukru. Je to pouze zcela přirozená vlastnost medu, který je mimo plást. Med je ve své prodejní podobě prakticky přesycený roztok. Med v tekutém stavu vydrží jenom určitou dobu. Pomalu přechází do pevného, případně krystalického stavu. Může to dojít tak daleko, že med dostaneme z nádoby jen s velkou námahou.

U jednotlivých medů je různý poměr hroznového a ovocného cukru.

Medy s vyšším obsahem hroznového cukru tuhnou rychleji. Mezi tyto medy počítáme med řepkový, smetankový a částečně i některé medy z ovocných stromů. Pokud je v medu vyšší obsah cukru ovocného, trvá tuhnutí dlouho, někdy dokonce velmi dlouho. Typickým příkladem je med akátový, který může zůstat v tekutém stavu až dva roky.

Medovicové medy jsou někde mezi tím; tuhnou několik týdnů nebo měsíců. Výjimku tvoří medovicové medy (většinou smrk a modřín), které obsahují melecitózu. jedná se tzv. o trojitý cukr – dvě molekuly hroznového a jedna molekula ovocného cukru. Tento med, který rychleji tuhne v nádobě mají některé maminky rády, protože děti neumažou tuhým medem stůl tak hodně jako tekutým.

Zkrystalizovaný med můžeme bez poškození opět udělat tekutým zahřátím ve vodní lázni na teplotu 40°C i na delší dobu odpovídající této teplotě. Avšak příliš vysoká teplota medu škodí. Delší zvýšení na 45°C poškodí enzym invertázu, která je termolabilní a krátkodobý ohřev na 70°C ji zničí. Takový med nemůžeme označit již jako přírodní. V některých zámořských zemích se stalo bohužel zvykem zahřívat med na teplotu 70 – 75°C. Schopnost krystalizace se tím podstatně zmenší, nebo dokonce odstraní. Tato metoda je provozována proto, že většina zákazníků požaduje med tekutý. Tento med může v regále stát dlouho, aniž zkrystalizuje. Není to ale již plnohodnotný med.

Vzdělávání pro včelaře

  • Medové včelaření
  • Včelařský kurz začátečníci
  • Včelařská přípravka
  • Ohlasy na včelařský kurz 
  • Kontakt

U nás na včelnici

  • Jak jsem se dostal ke včelaření ?
  • Společné počátky včelaření
  • Včelařky 2018
  • Včelaření 2013
  • Včelaření 2011
  • Včelař Petr Vávra Starkoč

Co by se Vám mohlo hodit

  • Úřední deska SVS, mapy nákaz
  • Registr LPIS, stanoviště včelstev
  • Pár tipů pro včelaře
  • Správný včelař
  • Včelařská kombinéza
  • Pro včelaře – další informace

O včelaření

  • Jak včela sbírá nektar
  • Milion zaměstnanců
  • Troud, palivo do dýmáku

Ze včelařské praxe

  • Přidávání matky přidávací klíckou
  • Úprava přidávací klícky
  • Včelotěsná bedna
  • Tichá výměna včelí matky
  • Přirozený chov včel
  • Medná kráva
  • Krmení včel
  • Varroáza (Kleštík včelí)
  • Loupeže mezi včelstvy
  • Odebírání měle na vyšetření
  • Jak zabalit měl
  • Nejsem členem ČSV

O medu a medovině

  • Jak ztekutit med
  • Květový nebo tmavý
  • Zahřívaný med
  • Jak vzniká med
  • Včelí med od včelaře
  • Domácí medovina
  • Básničky a písničky

Jak jsme včelařili

  • Včelařský kurz 9. června 2018
  • Včelařský kurz 26. května 2018
  • Včelařský kurz 19. května 2018
  • Školení nových včelařů
  • Květnový včelařský kurz 2018
  • Poslední kurz 2016
  • Než se nám naplnily medníky
  • První kurzy 2016
  • Včelí stavby
  • Těžké medníky
  • Varroa kyblík
  • Bohatá snůška
  • Jak se starat o oddělek
  • Dáme se do včelaření
  • Setkání prvních včelařů v roce 2015
  • Sezóna 2008

Fotografie z kurzů 2014

  • Kurz včelařů 2014
  • Včelaření 2014
  • Jeden z prvních kurzů ve Slatině nad Úpou
  • Medobraní 2014

Dokumenty

  • Protokoly zkušební laboratoře
  • Zásady ochrany osobních údajů

Pro účastníky včelařských kurzů

  • Celodenní včelařský kurz
  • Odpolední včelařská přípravka
  • Úlový výkaz včelstva
  • Oddělky prodej, rezervace

Stránky včelaře Miloslava Holase. Rady, tipy jak včelařit. Přednášející v  odborných zážitkových včelařských kurzech pro začínající včelaře a milovníky přírody. Veškeré informace jsou pouze informativního charakteru a mohou být kdykoliv měněny. Vždy je nutno si ověřit, zda-li jsou informace platné, či správně popsané, především nařízení SVS.

Vyhledat

TOPlist

měření návštěvnosti Toplist.cz

Nejnovější příspěvky

  • Z archivu – krátký sestřih nasbíraných videí venku u včel
  • Česno oprava a výroba
  • Jsme bez medu – včely nemají pylovou snůšku
  • Oprava rámků
  • Styrodurové desky
  • Včelařské kurzy
Používáme WordPress (v češtině) | Design: NEBlue vytvořil NEThemes.