Medové včelařeníKontaktPozorování včel 2018Včelařský kurz 2018Včelařská přípravka listopad 2017

Trehalóza

Je především transportní forma cukru v hemolimfě.

Trehalóza je cukr tzv. oligosacharid který se nejvíce vyskytuje v medovici.

Je to taktéž neredukující disacharid - trehalóza (D-glukopyranosyl-D-glukopyranosid).


Trehaloza představuje důležitou zásobárnu energie a uhlíku.
Pokud jí je však v těle včely mnoho např. v melicitózním medu je pak pro včely nebezpečná. Způsobuje rychlé plnění výkalového váčku včel a to hlavně v zimním období, kdy se včely nemají kde vyprášit.

 

Včely přezimované na melicitozním medu většinou uhynou nebo se na jaře pokálejí v úle. Většinou tento problém doprovází rozjetá nossema neboli úplavice a včely nám většinou uhynou.

 

Trehalóza se může taktéž vyskytovat v sirupech pro zakrmování včel.

 

Trehalóza v potravinářství

Disacharid (dvojitý cukr), který je vyroben z rostlinného škrobu.

Má nižší sladící účinek (cca 45%) než normální cukr. V porovnání s jinými cukry je trehalóza odolná chemicky, tepelně a vůči kyselinám. Trehalóza chrání buňky před poškozením od ledových krystalů v mrazu a procesech zmrazování potravin. Použití při výrobě zmrzliny, pečiva, cukrovinek, ovocných přípravků, marmelád, omáček, hořčic a čokolády. 

 

 

 

Další cukry, které najdete v nektaru: 

maltóza, erlóza, melibióza, melecitóza, rafinóza, galaktóza, ribóza, ramnóza.


podmínky užití fotografií, čtěte zde...

DSC04671.JPG
DSC04671.JPG

podmínky užití fotografií, čtěte zde...


Tato stránka používá ke svému provozu tzv. cookies.